De Marineclub

de toplocatie van Den Helder

HISTORIE
Oorsprong
De Marineclub vindt haar oorsprong in de 19e eeuw en is opgericht in september 1868. Dit vond destijds plaats onder de naam “Verenigingspunt voor officieren en ambtenaren der Zeemacht”. In de club kunt u nog enkele voorwerpen vinden die refereren aan die tijd. Zo hangt er bij de voor bar, aan de restaurant zijde, een fotocollage van de leden van de club in 1868. In een nis tegenover de trap is een tegeltableau ingemetseld, welke gemaakt is voor een verbouwing rond 1903. Op het tableau staan de bestuursleden, architecten en aannemers vermeld.

‌Oude club aan de Hoofdgracht
Het meenemen van introducés was in die tijd beperkt tot de eetzaal, waarbij de leden het recht hadden dames en jongelieden mee te brengen. In 1897 wordt de sinds 1883 bestaande Koninklijke Vereniging van Marineofficieren toegang verleend voor de vergaderingen. De bestuursverslagen kenmerken zich door een serie gebouwverbeteringen en aanschaffingen, zoals een nieuw balkon en de aankoop van een biljart in 1897.

‌Kegelbaan
‌In 1902 wordt besloten tot de aanleg van een kegelbaan. In 1904 wordt ZKH prins Hendrik en de kunstschilder H.W. Mesdag het erelidmaatschap aangeboden. De tijd daarop volgend kenmerkt zich door zeer bondige verslagen. De vergaderingen duurden meestal niet langer dan 5 minuten. De crisisjaren blijken ook niet geheel aan de club voorbij te gaan, de periode van rond 1936 kenmerkt zich alom door krapte en financiële zorgen. Toch wordt er nog wel regelmatig gekegeld en gekaart.

‌Marineclub verhuist naar het Harssensschiereiland
‌In de jaren 70 van de vorige eeuw moet de club wijken voor verstevigingen aan de zeedijk. Een gedeelte van de Hoofdgracht krijgt een nieuwe bestemming. De Marineclub verhuist daarom naar Fort Harssens naar een modern gebouw met vele mogelijkheden. In dit gebouw heeft ook de Officieren Bridge Club een ruimte ter beschikking, de Koninklijke Marine Jachtclub douches, toiletten en kantoor en de diverse kegelclubs worden voorzien van houten kegelbaan met automatisch telsysteem. In het moderne gebouw zijn nog enkele stukjes nostalgie van vroegere tijden terug te vinden. Zo zijn in de vernieuwde vergaderzaal op de benedenverdieping boven de bar de tegeltjes uit de oude club ingemetseld. Ook zijn bij de entrée, de trap naar boven en de hal nog enkele ingemetselde tegel-tableau te vinden.‌
Serre
In 2000 wordt de Marineclub uitgebreid met een mooie serre die uitzicht biedt over de Waddenzee, en er wordt aan de havenzijde van de club een mooi terras aangebouwd. Het biljart is verwijderd.
Grand Café terras
‌Sinds de zomer van 2008 beschikt de club ook over een prachtig groot terras op de benedenverdieping aan de voorzijde van de Marineclub. Hier kan men onder het genot van een hapje en drankje heerlijk genieten van een prachtig uitzicht op de haven.

Grand Café de Ruijter
In 2015 is de volgende grote aanpassing aan de beurt "Grand Café de Ruijter". Op de bovenverdieping wordt een groot Grand Café gerealiseerd. Hier kunnen gasten informeel eten zonder kleding voorschriften.

‌150 jaar Marineclub
In 2018 bestond de Marineclub 150 jaar. Hiermee is de Marineclub de oudste club van Den Helder.

Restyling lounge en restaurant
‌In maart 2020 is, tijdens de corona lockdown, de lounge en het restaurant in een nieuw jasje gestoken. De Marineclub heeft daardoor een warme en sfeervolle uitstraling gekregen.
De Marineclub
Harssensschiereiland 09D05-001D
Postbus 10.000
1780 CA DEN HELDER 
088 9511440
marineclub@mindef.nl